metodologia de insertie socio-profesionala

 
 

nevoia

Am pornit la drum in 2007 cu o analiza a nevoilor exprimate de autoritati publice, furnizori de servicii medico-psiho-sociale - institutii publice si ONGuri.

Am constatat :

  • pe de o parte, lipsa de servicii de activare a persoanelor vulnerabile aflate la varsta de a munci, dar discriminate sau considerate neangajabile
  • pe de alta parte, dependenta de servicii de asistenta sociala pasiva si prestatii sociale transformand anumite categorii de persoane vulnerabile in "beneficiari de profesie"
  • absenta din statisticile oficiale a multor categorii de persoane excluse si marginalizate
  • lipsa politicilor publice integrate pentru o incluziune activa
  • lipsa de dispozitive de finantare pentru politici de activare a celor mai vulnerabili
 

excluziunea nu este o fatalitate

“Sa elimini saracia nu este un act de caritate, ci un act de dreptate. Ca si sclavia sau apartheidul, saracia nu este o stare naturala. Este provocata de om si poate fi eradicata de actiunile oamenilor.”

— Nelson Mandela

Sistemul socioeconomic dominant actual genereaza saracie si excluziunea celor mai vulnerabili. Impartirea persoanelor dezavantajate in categorii si grupuri tinta creeaza efecte perverse precum accentuarea discriminarii si marginalizarii, etnicizarea problemelor socio-economice, xenofobia. Or de cele mai multe ori persoanele dezavantajate cumuleaza mai multe dificultati.

Prestatiile sociale (alocatii, ajutoare etc) si serviciile sociale pasive au menirea de a stabiliza persoana, dar nu exista  in Romania servicii integrate de activare a celor vulnerabili in varsta de a munci care sa combine sistemul de asistenta pasiva cu cel acompaniere socioprofesionala pentru insertie. 

nimeni nu este neangajabil

Beneficiarii serviciilor de acompaniere sociala si profesionala sunt persoane care cumuleaza multiple dificultati, selectate pe baza motivatiei lor de a munci si de a face schimbari in viata lor si referite catre AFF de institutii publice si de ONG-uri furnizoare de servicii medico-psiho-sociale diverse: mixitatea este importanta pentru a crea o dinamica incluziva si pentru a nu ghettoiza problemele cu care se confrunta. 

Partenerii sociali AFF refera persoane care cumuleaza multiple dificultati si nu pot fi activate doar cu formare, consiliere vocationala sau orientare profesionala si plasare directa pe piata muncii, ele au nevoie de o acompaniere socio-profesionala integrata si de o punere in situatie de munca, inainte de a merge pe piata conventionala a muncii.

Activitatile economice ale atelierelor de insertie sunt un suport de insertie, gandite pentru a permite angajatilor in insertie dobandirea graduala de competente sociale, emotionale si tehnice.

Parcursul de acompaniere socioprofesionala pentru insertie propus de Ateliere Fara Frontiere este un serviciu social de activare individualizat pentru persoane in mare dificultate care vizeaza stabilitatea personala si sociala si (re)construirea unei angajabilitati durabile. Parcursul standard dureaza 24 de luni, la care se mai pot adauga 12 luni repartizate in 3 etape, daca persoana se confrunta cu dificultati mai severe.

piaff.jpg