#Echipade10: Rucsandra

Pentru că acest an este unul cu totul special pentru Ateliere fără Frontiere (AFF), vrem să-l sărbătorim cum se cuvine. 10 ani este o vârstă importantă pentru noi, iar omul este și va fi întotdeauna în centrul tuturor proiectelor noastre. #Echipade10 este numele sub care vom publica o serie de articole prin care vrem să îi cunoașteți pe oamenii care fac ca lucrurile să se întâmple în AFF.

Săptămâna aceasta, a venit vremea să o cunoașteți pe Rucsandra Novotny - responsabilă cu inserția socio-profesională a persoanelor vulnerabile care ajung la Ateliere fără Frontiere.

Rucsandra Novotny - responsabil inserție socio-profesională

Rucsandra Novotny - responsabil inserție socio-profesională

Rucsandra lucrează la Asociația Ateliere fără Frontiere de trei ani. Se pricepe foarte bine la relaționarea cu persoanele vulnerabile, activitate care o pasionează. Nu același lucru îl poate spune despre statistică sau contabilitate.

Mai demult (dar nu cu mult timp în urmă), a trecut printr-o peripeție. Era perioada în care făcea voluntariat și nu citea cu foarte mare atenție ce scrie pe bilețele. 

Cu mai multi ani în urma, eram voluntara într-o actiune de simulare de accident la Oltchim Râmnicul Vâlcea. Eu, împreuna cu echipa de voluntari, trebuia sa preiau în ambulanta mai multe persoane afectate de accident dintr-o zona de triaj.

Pentru că era o simulare, fiecare persoană avea bilețel, pe care scria situația și problemele sale de sănătate.

Noi, constiinciosi, am pus pe targa o persoana si am urcat-o în masina. Dupa noi a mai urcat un alt barbat, care s-a asezat linistit pe scaun.

Își amintește că doamnei i-au pus masca de oxigen și au pornit, iar domnului nu i-au făcut nimic. După un timp, femeia și-a scos masca pentru că nu mai putea respira.

Citindu-i biletelul domnului, ne-am dat seama ca el era cel care avea nevoie de oxigen si trebuia sa stea pe targa. Doamna avea doar o problema la mâna. Noroc ca a fost doar o simulare.

O parte din formarea Rucsandrei a fost dobândită - ați ghicit –în cadrul Facultății de Asistență Socială.

În procesul complex de „reconstrucție” a celor care au trecut prin situații sociale și profesionale dificile, atitudinea potrivită este cea a omului răbdător, spune Rucsandra.  Dar,  mai mereu,  în acest tip de muncă, să fii răbdător nu e totul. Rucsandra crede în capacitatea fiecărei persoane de a evolua, dar spune că, pe lângă răbdare, este nevoie de o structură – de o fundație de la care începi să construiești. Ceea ce se traduce prin efort susținut și multă muncă. În cazul persoanelor vulnerabile, restabilirea relațiilor de atașament este esențială, dar nu se termină la sfârșitul programului de opt ore.

Pentru ea, munca în Asociația Ateliere fără Frontiere este importantă, în primul rând, datorită scopului său.

Ateliere fara Frontiere ofera o sansa reala de reintegrare persoanelor aflate în situatii de risc si cu vulnerabilitati multiple. Considera persoana un întreg si ofera cadrul în care sa se întâmple acest lucru - o perioada de timp de doi sau trei ani.

În cei trei ani de când este în echipa Ateliere fără Frontiere, o amintire plăcută – de păstrat în sertarul cu amintiri frumoase – a fost când un angajat mai vechi a acceptat să fie ajutat. Întâmplarea a fost că persoana respectivă s-a mutat dintr-un mediu abuziv într-un centru pentru adulți.

A fost un moment de rascruce în care persoana a început un proces de schimbare în viata ei si a familiei. La baza a fost relația de încredere.

Rucsandra își amintește că s-a bucurat să fie acolo. În felul acesta, a putut contribui la decizia acelei persoane de a face o schimbare pozitivă.

A fost un moment valoros.